Je kan een bestand vectorieel maken door de afbeelding handmatig in een grafisch tekenprogramma te overtrekken. Deze vaardigheid heet vectoriseren. Het duurt enkele uren, maar nadien heb je wel een vectorieel logo dat voor iedere toepassing kan worden gebruikt.
4,8/5 – 64 beoordelingen
levertermijn minder dan 48u
In de grafische sector spreken we van een vectorbestand wanneer we het hebben over tekeningen die (theoretisch gezien) oneindig kunnen worden uitvergroot, zonder dat de kwaliteit daarbij verloren gaat.
Dit is bij foto’s niet het geval. Als je een foto uitvergroot, zal je op een bepaald ogenblik kleine blokjes of pixels beginnen zien. De afbeelding wordt wazig en is niet meer mooi. Bij vectortekeningen krijg je die pixels niet te zien.
Een vectorafbeelding wordt meestal in .eps of .ai aangeleverd. Deze extensies kunnen enkel met Adobe Illustrator (betalend) worden geopend. Een .pdf is natuurlijk ook mogelijk en kan worden geopend met Acrobat Reader (gratis). De 3 meest gebruikte vectorbestandsformaten zijn dus .eps, .ai en .pdf.
Een vectorafbeelding bestaat uit vectoren in plaats van uit pixels. Vectoren zijn paden met een begin- en een eindpunt, met daartussenin een lijn, golf, cirkel of andere vorm. Als een vectorbestand wordt vergroot, wordt de afstand tussen de paden opnieuw berekend en vervolgens in de juiste verhouding aangepast.
Vervolgens worden de paden weer gevuld met de bijbehorende kleuren. Zo kan een vectorbestand oneindig worden vergroot, zonder dat de beeldkwaliteit achteruit gaat.
Je kunt een bestand vectorieel maken door de afbeelding handmatig in een grafisch tekenprogramma te overtrekken. Deze vaardigheid heet vectoriseren. Het duurt enkele uren, maar nadien heb je wel een vectorieel logo dat voor iedere toepassing kan worden gebruikt. Denk maar aan:
Wil je jouw logo vectorieel laten maken? Aarzel dan niet om mij te contacteren. De levertijd bedraagt minder dan 48u.